> ИлюстрацияПретенциите са предявени към Министерство на правосъдието с иск за

...
> ИлюстрацияПретенциите са предявени към Министерство на правосъдието с иск за
Коментари Харесай

Наглец! Убиец с доживотна присъда от варненския затвор иска 30 000 лв. обезщетение, не можел да спортува

 > Илюстрация
Претенциите са предявени към Министерство на правораздаването с иск за възнаграждение на сумата от 10 000 лева и към Главна дирекция " Изпълнение на наказванията “ за сума от 20 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, вследствие претърпени отрицателни прекарвания, провокирали психоемоционално разстройство, летаргични и депресивни положения, липса на тонус, разстройства в съня, неизбежност, безнадежност и съмнение в институциите вследствие на дискриминационно отношение. Претенциите на килъра са за това, че няма условия за спорт в пандиза, с изключение на във времето, когато е на открито. 

В документите по делото се показва, че пандизчията изтърпява в зоната за нараснала сигурност, първи кулоар, трета група в Затвора – Варна наказване " пожизнен затвор “.

Той се жалва, че Главна Дирекция " Изпълнение на наказванията “ в София не е осигурила във варненския затвор условия за спорт отвън времето за престой навън, такива, каквито имат другите пандизчии, изтърпяващи същото наказване в пандизите в гр. Ловеч, гр. Враца, гр. Пловдив, гр. Стара Загора и гр. София и лицата, изтърпяващи наказванията си в общите елементи на пандиза във Варна. 

От ГД " Изпълнение на наказванията “ дават отговор, че К.Р. не е бил дискриминиран по посочения симптом, защото престоят навън на всички лица изтърпяващи наказване " пожизнен затвор “, е идентичен за всички. Считано от края на 2016г. до началото на 2017г. времето за престой навън е увеличено на 1 час и 30 минути, което е дало опция на пандизчиите, включително и на този пандизчия да придобие по-голяма двигателна и физическа интензивност. 

От информацията по делото излиза наяве, че затворникът К.Р. е наказан на гибел, за това, че на 17.07.1989г. умъртвил съзнателно жена, по изключително непосилен за убитата метод, с особена свирепост по хулигански подбуди и при изискванията на рисков рецидив.

С Указ № 4/25.01.1999г. на Вицепрезидента на Република България, присъдата е сменена с " пожизнен затвор ", което К.Р. изтърпява в Затвора – гр. Варна в зона с нараснала сигурност, I – кулоар, 3-та група.

Поради осъществен ремонт на зоната за нараснала сигурност, в края на 2016г. и началото на 2017г., персоналното време за престой навън, оборудвано със спортни уреди, е увеличено на 1 час и 30 мин., което е разрешило на пандизчиите спомагателна опция за придобиване на по-голяма двигателна и физическа интензивност.

Към сегашния миг, в затворническата трапезария, отвън времето за хранене, лишените от независимост в ЗПС имат опция да играят " шах ", " табла ", " карти " и други игри.

В коридора на ЗПС е обезпечена опция за осъществяване на физическа интензивност, посредством игра на " тенис на маса " по одобрен график.

В пандиза – гр. Враца, лицата, на които е наложено наказване " пожизнен затвор ", е обезпечена опция за физическа интензивност в продължение на 1 час на ден отвън времето за престой навън, на която е обособена спортна площадка. 

В същото пенитенциарно заведение действа обособено помещение – оборудвана фитнес зала, снабдена с нужните ограничения за надзор и предварителна защита на закононарушенията.

В Затвора – гр. София, за интервала от 01.01.2007г. до месец февруари 2014г. лишените от независимост, изтърпяващите наказване " пожизнен затвор " са имали опция за физическа интензивност единствено във времето за престой навън /л. 130/. Считано от 07.01.2014г. помещение № 1, в което лишените от независимост изтърпяват наказване " пожизнен затвор ", действа като място за физическа интензивност и оборудвано с уреди – лежанка, щанги, въжета за скачане, пружина, здравна топка, шведска стена, висилка и велоаргометър, отвън времето за престой.

За интервала от 01.01.2007г. до 01.11.2016г., в Затвора – гр. Пловдив на втори пост е функционирала спортна зала, в която наказаните на " пожизнен затвор " са имали опция да посещават по график три пъти седмично по един час отвън времето за престой. Отделно, всеки петък от 15.00ч. им е обезпечена опция за спомагателен престой навън за всички лишени от независимост.  

В Затвора – гр. Ловеч за същия интервал от време, на лишените от независимост, изтърпяващи наказване " пожизнен затвор " е предоставена опция за престой навън всеки ден в продължение на 1 час и 30 минути, през което време пандизчиите имат опция за спортни занимания – игра на волейбол или занимания с уреди. 

В пандиза – гр. Стара Загора от 2004г. на мястото на престой навън на настанените в ЗПС, администрацията е построила в същата зона уреди за физическа и спортна интензивност на лицата, изтърпяващи наказване " пожизнен затвор " – баскетболен панер, лост за физически извършения, лежанка с щанга за тежести и успоредка.

В интервала от 29.06.2011г. до 01.08.2016г. К.Р. е подал до Началника на Затвора – Варна молби с искане за вземане предвид на " графика за персонално време и спорт " със ЗИНЗС, по метод обезпечаващ ежедневните му потребности от спортна интензивност, включване в описите за осъществяване на занимания по футбол и бокс, ведно с лишените от независимост в общите елементи на пандиза или проведени настрана за него.

Във връзка с влошеното си здравословно положение – установена хипертония, ищецът е отправял претенции до администрацията на Затвора – гр. Варна за удължение на времето за спорт, които не са задоволени.

Отказите предизвикали у ищеца страдалчество, изразяващо се в основано чувство за оскърбление и болки в " кокалите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР